Skip to content Skip to footer

Festival nauke, koji je otkazan dan pred otvaranje zbog tragičnih događaja u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar, poziva srpske i inostrane kompanije koje posluju u Srbiji, kao i istaknute pojedince, da se uključe u organizaciju, kako bi se manifestacija održala od 17. do 19. maja besplatno za đake iz cele Srbije.

„U vremenima krize prvenstveno treba negovati empatiju, zajedništvo i pružiti podršku najranjivijim društvenim grupama – deci, kao i nastavnicama i obrazovnom sistemu koji su duboko pogođeni ovim tragičnim događajem. Festival nauke vidimo kao sigurnu luku u predstojećim danima i nedeljama – u kome deca, roditelji, nastavnici i profesionalci iz brojnih oblasti mogu zajedno razgovarati o aktuelnim ali i svim životnim temama, posavetovati se sa stručnim licima i učiti o prirodi i društvu i“, rekla je Ana Petrović, direktorka Festivala nauke. Prema njenim rečima, da bi se Festival nauke održao besplatno za sve učenike i roditelje, neophodna je pomoć u vidu finansijske donacije koja bi pokrila osnovne troškove produkcije. Pola novca je već sakupljeno, oko 4 miliona dinara, uz pomoć donacija Beogradskog sajma kao koorganizatora i velike podrške Festivalu, Lagune, BASF-a, Titan cementare Kosjerić i kompanija Grafix, Kefo, Sigma, Zlatiborac i Traco. Kampanji su se donacijom priključili i istaknuti pojedinci – Alek Kavčić, Miloš Biković i akademik Nenad Kostić, kao i mnogi drugi.

Kao tim koji duboko saoseća sa direktnim i indirektnim žrtvama tragedije, Festival nauke će zajedno sa Mrežom za psihološku podršku u toku manifestacije u prostoru Sajma organizovati i radionice za đake, nastavni kadar i roditelje.

Kontakt: donacije@festivalnauke.org

Mala bina

Naučne reprezentacije iz celog sveta stižu u Beograd samo da bi, udruženim snagama, pokazali sasvim novo, sveže i zabavno lice nauke. Brojne domaće i inostrane naučne zvezde vredno su radile na svojim šou programima prethodnih meseci kako bi se postarale da nijedna zabluda ne preživi njihov nastup. Biće eksplozivno, svakako zabavno, pomalo neverovatno i više nego zanimljivo. Najbolji saveti za razotkrivanje mitova uz neizbežan prstohvat nauke!

 

 

sreda

 • 11.00-12.00  Improvizovana nauka
  Jelena Andreja Radaković, Srbija
 • 12.00-13.00 Eksplodirajuća otkrića
  Milan Popović, Srbija
 • 13.00-14.00  Improvizovana nauka
  Jelena Andreja Radaković, Srbija
 • 14.00 -15.00 Kako je nauka obišla svet
  Majkl Gregori, Francuska
 • 15.00 -16.00 Kako je nauka obišla svet
  Majkl Gregori, Francuska
 • 16.00 -17.00 Eksplodirajuća otkrića
  Milan Popović, Srbija
 • 17.00 -18.00 Eksplodirajuća otkrića
  Milan Popović, Srbija

četvrtak

 • 11.00-12.00 Eksplodirajuća otkrića Milan Popović, Srbija
 • 12.00-13.00 Improvizovana nauka Jelena Andreja Radaković, Srbija
 • 13.00-14.00 Improvizovana nauka Jelena Andreja Radaković, Srbija
 • 14.00 -15.00 Kako je nauka obišla svet Majkl Gregori, Francuska
 • 15.00 -16.00 Kako je nauka obišla svet Majkl Gregori, Francuska
 • 16.00 -17.00 Eksplodirajuća otkrića Milan Popović, Srbija
 • 17.00 -18.00 Eksplodirajuća otkrića Milan Popović, Srbija
 

petak

 • 11.00-12.00 Eksplodirajuća otkrića
  Milan Popović, Srbija
 • 12.00-13.00 Improvizovana nauka
  Jelena Andreja Radaković, Srbija
 • 13.00-14.00 Improvizovana nauka
  Jelena Andreja Radaković, Srbija
 • 14.00 -15.00 Kako je nauka obišla svet
  Majkl Gregori, Francuska
 • 15.00 -16.00 Kako je nauka obišla svet
  Majkl Gregori, Francuska
 • 16.00 -17.00 Eksplodirajuća otkrića
  Milan Popović, Srbija
 • 17.00 -18.00 Eksplodirajuća otkrića
  Milan Popović, Srbija

 


Improvizovana nauka

Jelena Andreja Radaković

Čuli ste za kreativni haos, ali da li ste nekada čuli za naučni haos? Hajde da prospemo sve iz torbe na sto i da vidimo tačno koje naučne eksperimente možemo da izvedemo od stvari koje imamo. Improvizovana nauka je interaktivni šou koji kombinuje čuda naučnog istraživanja sa uzbuđenjem improvizacije. Srž ovog šou programa leži u njegovoj interaktivnoj prirodi. Kroz učešće publike uživo, gledaoci postaju sastavni deo šou programa, dajući ideje, postavljajući pitanja, pa čak i pridružujući se na sceni u uzbudljivim eksperimentima.

 

Eksplodirajuća otkrića

Milan Popović – Srbija

Uz pravi pirotehnički spektakl Milan će vam ispričati neke od najluđih naučnih priča! Koja je veza između Monkovog Vriska i najveće eksplozije koju pamti čovečanstvo? Šta je to kod vode čega se plaše piloti, a u šta se uzdaju kaskaderi? Kako su incidenti doveli do otkrića nekih od najznačajnijih eksploziva u istoriji i da li ste znali da se bezbednost svojih misija NASA dugo oslanjala na obične metle? Vežite se, polećemo i brzinom zvuka prolećemo kroz najluđa eksplodirajuća otkrića!

 

Kako je nauka obišla svet

Majkl Gregori – Francuska

Majkl Gregori obišao je pola sveta na svom biciklu šireći svoju ljubav prema nauci. Od Evrope do Afrike, nijedno mesto mu nije dovoljno daleko i nedostižno za izvođenje eksperimenata. U svom šou programu ispričaće našoj publici o tome kako tačno izgleda učiti decu najrazličitijih nacija, kao i to koji su omiljeni dečiji eksperimenti koje je izveo u različitim zemljama. Uz podršku Francuskog kulturnog centra, kroz eksperimente iz fizike i zanimljivu priču, naučićemo i mi kako možemo postati pravi putujući naučni komunikatori!

Program je realizovan uz podršku Francuskog instituta u Srbiji.

Pogledajte atmosferu na bini sa predhodnih festivala

Odlaže se Festival nauke

Festival nauke, čije je održavanje planirano od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, odlaže se zbog tragičnih događaja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Novi termin održavanja biće naknadno objavljen. Tim Festivala nauke duboko saoseća sa porodicama nastradalih.