Skip to content Skip to footer

U prostoru Arboretuma Šumarskog fakulteta, na Banovom brdu, održaće se treći Naučni piknik u trajanju od dva dana.

Arboretum šumarskog fakulteta se prostire na 3,5 hektara i predstavlja jedinstveno prirodno dobro koje sa ljubavlju održavaju studenti i profesori ovog fakulteta. Ovo je zelena površina sa specifičnom namenom i ima izuzetnu botaničku i pejzažno-arhitektonsku vrednost.

 

 

 

Na Naučnom pikniku ćemo predstaviti zainteresovanima naučne priče kroz interaktivne postavke, radionice i igraonice koje pripremamo sa saradnicima sa fakulteta, instituta i nevladinih organizacija, a prvenstveno sa domaćinima, Šumarskim fakultetom beogradskog univerziteta. 

Uz akcenat na biologiju, ekologiju i održivi razvoj, pokazaćemo posetiocima svih uzrasta kako da očuvamo, popravimo i uživamo duže u našem prirodnom okruženju.

Program Naučnog piknika je namenjen svima, a prvenstveno mladima koji treba da savladaju ekološke teme i postanu svesni svog okruženja i uticaja koji imaju na njega. Pored radionica za decu školskog uzrasta, organizuje se i niz aktivnosti za najmlađe ali i program za srednjoškolce i studente koji su već zreliji za ozbiljniji pristup temama.

Roditelji će imati priliku da nauče kako da deci približe zelene teme kroz igru i u svakodnevnom životu. Koliko je to, u stvari, kiseonika koji proizvode biljke, šta je CO2 i gde se nalazi…zašto je bitan biodiverzitet i njegovo bogatstvo…i još mnogo toga. 

Naučićemo koja je uloga šuma u prilagođavanju na klimatske promene, kako da smanjimo upotrebu plastike ali i kako da pravilno recikliramo. Šta je naš ekološki otisak, a šta je ekološki otisak našeg grada i kako da ih umanjimo. Kako i zašto da štedimo osnovne resurse kao što su voda i struja ali i hrana i zašto je to bitno.

 

Odlaže se Festival nauke

Festival nauke, čije je održavanje planirano od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, odlaže se zbog tragičnih događaja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Novi termin održavanja biće naknadno objavljen. Tim Festivala nauke duboko saoseća sa porodicama nastradalih.