Skip to content

Program


Škola među drvećem

Tu su i naši saradnici koji se bave vodama, od kojih ćete moći da čujete zanimljivosti o životu u savskom jezeru, a za ljubitelje ptica, pričamo priču o urbanim letačima. Istraživanje dalje možete da nastavite u našim šatorima sa autentičnim zvucima iz sveta divljine. Učestvujte i na našem likovnom konkursu, a za posebno inspirisane spremili smo interesantne nagrade! Dobro došli u jedinstvenu školu među drvećem!

Ništa lepše od škole u prirodi, zar ne? A naša škola se smestila u najzelenijem delu Beograda, puna naučnih izazova kojima nećete moći da odolite! Zaplovimo zajedno „Rekom života“ kroz neverovatne fotografije Predraga Kostina. Ovaj nagrađivani fotograf otkriće vam sve tajne svog zanata, pričaće vam uzbudljive anegdote sa terena i dati nekoliko saveta ukoliko i sami želite da se oprobate u fotografisanju divljih životinja.

Naftna industrija Srbije
www.nis.rs

PROGRAM
Subota 4. jun i nedelja, 5. jun

  • 12:00 – 12:30 Reke života, Predrag Kostin
  • 12:30 13:30 Likovni konkurs sa animatorima
  • 13:30 – 14:15 Čistači našeg jezera, Dr Maja Raković, Dr Stefan Anđus, Univerzitet u Beogradu, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Odeljenje za hidroekologiju i zaštitu voda
  • 14:15 15:00 Likovni konkurs sa animatorima
  • 15:00 – 15:30 Urbane ptice, Jelica Dimitrijević, ornitolog
  • 15:30 16:30 Likovni konkurs sa animatorima
  • 16:30 – 17:00 Reke života, Predrag Kostin
  • 17:00 18:00 Igre bez granica, Program sa animatorima
  • 18:00 – 18:45 Skriveni stanovnici jezera, Dr Maja Raković, Dr Stefan Anđus, Univerzitet u Beogradu, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Odeljenje za hidroekologiju i zaštitu voda.


Priđi bliže, pogledaj bolje

Nešto nije u redu na našoj izložbi! Zašto nas čula varaju? Da li nas varaju? Kako objekat može da promeni boju, bez same promene objekta? Kako dete može postati veće od odrasle osobe?

Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju
Filozofski fakultet Univerzitet u Beogradu
www.lep.rs


Izmeri se na neviđeno

Da li ste  ikada razmišljali koliki je deo sunčevih zraka koji dopiru do nas zapravo nevidljiv ljudskom oku? Da postoji ceo skup elektromagnetnog zračenja koje ne vidimo, a od velikog značaja je u našim svakodnevnim životima? Deo te energije je u biljkama, a deo smo ukrali i mi. Hajde da vidimo koliko je to! Ukoliko želite da saznate šta je svetlost, na koji način merimo njena svojstva, kao i kako možemo da najbolje iskoristimo nevidljivi deo spektra. Pridružite nam se u avanturi kroz svet nauke u punom koloru. Ovo je poziv da se svetlosnom brzinom orijentišemo na neviđena saznanja!

Fakultet za fizičku hemiju
Univerzitet u Beogradu
www.ffh.bg.ac.rs


Sa komšijama na ti

Da li znate da u samom gradu, u vašoj neposrednoj blizini, žive brojni organizmi koji čine sastavni deo naše urbane svakodnevnice. Mi smo ih sve pozvali na naš piknik, a pozivamo i vas da se svi zajedno što bolje upoznamo! Kroz naše primere i radionice pokazaćemo vam koje su to jestive, a koje otrovne gljive,   ko su glavni oprašivači i šta sve ulazi u njihov opis posla, kao i zašto toliko vole cveće. Dok se odmaramo u debelom hladu, pokazaćemo vam kako da razlikujete određene vrste drveća. I sve to u našem neposrednom okruženju, u našem komšiluku!

Biološko istraživačko društvo Josif Pančić www.facebook.com/BidJosifPancic


Kod po kod – budućnost!

Svet se menja munjevitom brzinom, pa naši najmlađi danas moraju da razmišljaju o njemu na sasvim nov, inovativan način, jer i tehnologija koja nas okružuje napreduje impresivnim tempom. Programiranje je sjajan način da oni ostanu u korak sa svim promenama i novostima! Zbog toga ih ovom prilikom upoznajemo ne samo sa programiranjem, već i sa robotikom, sa uzbudljivim algoritmima i inženjerskim načinom razmišljanja. Kroz igru i zabavne sadržaje, prilagođene njihovom uzrastu, deca ulaze u dinamičan i zanimljiv svet tehnoloških inovacija koji ih od malih nogu okružuje. Od kreatora do korisnika je uzbudljivo putovanje! 

BEOCODY
Škola programiranja i robotike
www.beocody.com


Misija 4.0

Pridružite nam se i upoznajte naše super robote! Njihova imena su RAICO i DOMINO i već sada oni umeju da procene gde se nalaze u svakom trenutku i kako mogu da prepoznaju više različitih objekata bez naše pomoći, i to istovremeno. Moći ćete i sami da se oprobate u upravljanju robotom DOMINO, ali i da vidite u čemu se to razlikuju ovi inteligentni mobilni roboti kada se pred njih postavi isti tehnološki zadatak. Naš cilj je da RAICO i DOMINO ove zadatke izvršavaju samostalno, što uključuje razvoj njihovih kognitivnih sposobnosti. Pokazaćemo vam kako to radimo!

MISSION 4.0 je projekat iskusnih naučnika i mladih istraživača-doktoranada Mašinskog i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je finansijski podržan od strane Fonda za nauku Republike Srbije.

Projekat MISSION4.0
Mašinski fakultet univerziteta u Beogradu
mission4-0.mas.bg.ac.rs


Raznovrsnost je zakon

Da li znate koliko tufni ima bubamara? Razmislite, pitajte nekoga, pretražite internet u potrazi za odgovorom, a onda dođite da zajedno pogađamo. Aktivirajte svoja čula i naučićete o biološkoj raznovrsnosti okoline reke Save i upoznati njene stanovnike. Posetite nas da zajedno, kroz igrice koje smo za vas pripremili, pretresemo pesak, vodu, zemlju i drveće Ade i istražimo raznolikost dragulja ovog područja. Naučićete kako da razlikujete brojne slične životinjske vrste, a potrudićemo se da vas naučimo šta je to dobro, a šta loše što čovek čini i ostavlja za sobom. Ovo su lekcije za sve generacije jer svi zajedno moramo naučiti da čuvamo prirodu!

Udruženje Ekogeneza
www.ekogeneza.org


Eksperimentalna košnica

Da li znate da su pčele su na planeti Zemlji već 140 miliona godina! Vredni i organizovani, ovi insekti formiraju pčelinje zajednice koje se sastoje od radilica, matica i trutova i svi oni imaju svoje zadatke koje ispunjavaju uredno i sa mnogo posvećenosti. Mi ćemo se potruditi da vam što više približimo ove drugare, njihovu biologiju, anatomiju i fiziologiju. Saznaćete kako nastaje med, kao i koliko rada i truda pčele ulože da bi proizvele samo jedan kilogram ove poslastice. Kao i mi, i pčele komuniciraju međusobno, a saznaćete i kako se orijentišu, pronalaze hranu u prirodi, kao i kako da ih sačuvate. Jer čuvajući pčele, čuvamo celu planetu!

Fakultet veterinarske medicine
Centar za inovaciona i naučna istraživanja
Univerzitet u Beogradu
www.vet.bg.ac.rs


Dobro došli u svet vikinga!

Sigurno ste čuli za vikinge. A da li ste znali da su bili u Americi pre Kolumba i da su uglavnom bili farmeri? Tu smo da vam predstavimo ovaj uzbudljivi svet, ali i da srušimo stereotipe koji postoje o ovim slavnim moreplovcima. Isprobajte svoje mišiće i razmrdajte vijuge na našem druženju sa ovim fascinantnim predacima. Zakoračite u naš vremeplov i oprobajte se u vekovima starim igrama, razgovarajte sa neustrašivim vikinzima, a onda svoje znanje isprobajte i u zabavnom kvizu. A za one koji žele da nastave ovo druženje, od 19. juna premijerno, na National Geographic kanalu vas očekuje nova serija „Vikinzi: Uspon i pad“, koja prikazuje nova otkrića o vikinzima i daje nov pogled na podvige “najvećih ratnika svih vremena”.

National Geographic
www.natgeotv.com/rs


(Ne)vidljivi prijatelj

Skrivene ispod površine terena, za podzemne vode bi se moglo reći da su nevidljive do trenutka dok se ne pojave na izvoru, u bunaru ili u našoj čaši. A šta mi to pijemo? Koliko kapi vode moraju da pređu kilometara da bismo tokom toplog letnjeg dana ugasili žeđ? I kuda je sve putovala ta voda pre nego što je došla u dubinu zemlje odakle smo je mi potom izvukli na površinu? Podzemne vode su naše zapostavljeno i zaboravljeno blago, kojem ovom prilikom posvećujemo svu pažnju!

Fakultet veterinarske medicine
Srednja geološka i hidrometeorološka škola M. Milanković
www.ghmskola.edu.rs


Dobrodošli u Lego-grad

Tvoj omiljeni Lego-kutak dobija sasvim novo ruho! Prikazaćemo ti ceo jedan svet izgrađen od Lego kockica, uz dobro poznate građevine i kutke, ali i brojna iznenađena! Čeka te nezaboravno igralište sa kockicama uz koje su odrastale brojne generacije, sa neverovatnim kombinacijama, idejama i rešenjima koja oduzimaju dah kako mališanima, tako i starijim radoznalcima.

Lego klub Legija
www.facebook.com/LegijaLUG


Fizika koja (ne) ostaje među nama

Koliko uzbudljivih eksperimenata može da stane pod jedan naučni šator? Više nego što mislite! Pripremite sve one formule i zakone fizike koje znate, a mi ćemo na svaki od njih odgovoriti zabavnim eksperimentom. I sve to uz mnoštvo šarenih balona koji nemaju nameru da puknu, uz razigranu so koja uživa u muzici i dobrom društvu, kao i uz brojne druge rekvizite i naučne efekte uzbudljivije od bilo kog filma!

Festival nauke
Milan Popović


Tvoj telefon zna fiziku

Da li znate da svako od nas ima svoju malu, ličnu fizičku laboratoriju. I nosi je svuda sa sobom! Ako nam ne verujete, otključajte mobilne telefone i pratite naše savete i trikove – jer pametni telefoni pametniji su nego što mislimo! Saznajte kako se uz pomoć telefona meri brzina zvuka ili visina zgrade, kako se detektuju zemljotresi, a kako meri centrifugalna silna. Pomoći ćemo vam da telefon pretvorite u mikroskop, ali i da uz pomoć nauke sami napravite jake zvučnike. I sve to u nekoliko klikova!

A1 Srbija
www.a1.rs


Svemoćna priroda u našoj službi

Iako se trudimo da živimo u skladu sa prirodom i poštujemo njen ritam i zvuk, postoje brojni mali trikovi koje smo usavršili kako bismo deo prirode stavili u našu službu! Zapravo, kada pogledamo sve(t) oko sebe, vrlo je jasno da smo uz pomoć nauke ovladali prirodom na nesvakidašnje načine. Pokazaćemo ti kako smo naučili da proizvodimo staklo ili pak kako da vršimo ekstrakciju eteričnih jedinjenja. I sve to uz mnogo boja, šarenih eksperimenata i hemijskih reakcija!

Festival nauke
Naučna oblast: Hemija


Tesline muzikalne munje

Blesak munje može izgledati zastrašujuće, ali mi ćemo vam pokazati kako može da bude fantastičan, posebno uz melodije koje proizvodi. U pomoć smo prizvali Teslu i njegov transformator koji će nam pomoći da proizvedemo veštačke munje usred sunčanog dana! Pripremili smo još nekoliko fascinantnih eksperimenata i izuma koji će izmamiti gromoglasne aplauze. Sve u svemu, ovo je munjevito dobar povod za naučni provod!

Festival nauke
Milan Popović


Podvodni svet na dlanu

Nije uvek neophodno da otploviš do dalekih mora, ako baš želiš da upoznaš njihove nesvakidašnje stanovnike. Za početak je dovoljno da posetiš Naučni piknik! Pozvali smo u goste drugare koji žive duboko na dnu mora, njihove rođake koji su izabrali mirniju, slatku vodu, kao i njihovu daleku rodbinu koja se bori sa okeanskim strujama. Istraži ceo jedan svet beskrajnog plavetnila i upoznaj njegove domaćine koji su više nego zanimljivi!

Javni akvarijum i tropikarijum Beograd
Udruženje „Aquarialife“
www.facebook.com/Javniakvarijum

NAUČNI AMFITEATAR


Čuvari zmajevog blaga

Erste bank
Nedelja, 5. Jun u 16h

Molimo za širom otvorene oči, razigrane vijuge i malo tišine – jer kreće po mnogo čemu jedinstvena predstava. Nakon što savladate našu igricu “Čuvari Zmajevog blaga”, pridružite nam se na naučnoj bini. Kroz interakciju, glumu i igru savladaćemo zajedno prve korake ka finansijskom opismenjavanju dece. Naučićemo mališane kako se upravlja novcem, zašto je važno da od malih nogu učimo da štedimo i kako se, uz malo znanja, gradi sigurna budućnost. Naš pozorišni komad odgovara uzrastu od 6 do 11 godina, ali smo sigurni da će u ovoj predstavi, uz podršku roditelja, uživati i mlađa deca.


Toplo hladno

Subota u 15 i u 18h i nedelja u 15 i u 18h

Pravi specijalitet Naučnog piknika, za sve fanove naših najboljih naučnih šou programa! Ponovo je sa nama Milan sa svojim neodoljivim i bučnim eksperimentima. Otkrivamo vam eksplozivno zanimljive činjenice i pozitivno lice eksplozivnih supstanci! Ukoliko ste opčinjeni vatrom i dinamitom, ne morate se stideti – vaši istomišljenici postoje još od vremena praistorije, a istorija je više nego dovoljno puta pokazala da eksplozije imaju svoje najrazličitije korisne primere. Požurite da zauzmete svoja mesta ispred naše naučno-fantastične bine!

Festival nauke
Milan Popović


Svajpuj za znanje

Subota u 16h

Ko ima najveći uticaj u našoj zajednici? Da li uz taj uticaj ide i određena odgovornost? Ko koga prati, ko stvara, a ko lajkuje i šta se najviše komentariše? Je li sve u zabavi ili vodeću štafetu mogu da preuzmu edukacija i informisanje? Gde su granice naše privatnosti i koliko je lako preći liniju i od običnog komentatora pretvoriti se u nasilnika. I kako sa svim tim da se nosimo svi mi, a ponajviše mladi? Mi imamo niz pitanja, a znamo i kod koga da potražimo odgovore! Naš Naučni amfiteatar preuzima TikTokerka Marija Radović, spremna da govori na ove, ali i mnoge druge teme!

Marija Radović
A1 Srbija

Festival Nauke 2022

Spajamo dve lepe i korisne stvari i pozivamo vas da se 4. i 5. juna pridružite još jednoj,
velikoj naučnoj avanturi na prostoru obnovljenog Parka nauke na Adi Ciganliji!