Skip to content Skip to footer

Festival nauke, koji je otkazan dan pred otvaranje zbog tragičnih događaja u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar, poziva srpske i inostrane kompanije koje posluju u Srbiji, kao i istaknute pojedince, da se uključe u organizaciju, kako bi se manifestacija održala od 17. do 19. maja besplatno za đake iz cele Srbije.

„U vremenima krize prvenstveno treba negovati empatiju, zajedništvo i pružiti podršku najranjivijim društvenim grupama – deci, kao i nastavnicama i obrazovnom sistemu koji su duboko pogođeni ovim tragičnim događajem. Festival nauke vidimo kao sigurnu luku u predstojećim danima i nedeljama – u kome deca, roditelji, nastavnici i profesionalci iz brojnih oblasti mogu zajedno razgovarati o aktuelnim ali i svim životnim temama, posavetovati se sa stručnim licima i učiti o prirodi i društvu i“, rekla je Ana Petrović, direktorka Festivala nauke. Prema njenim rečima, da bi se Festival nauke održao besplatno za sve učenike i roditelje, neophodna je pomoć u vidu finansijske donacije koja bi pokrila osnovne troškove produkcije. Pola novca je već sakupljeno, oko 4 miliona dinara, uz pomoć donacija Beogradskog sajma kao koorganizatora i velike podrške Festivalu, Lagune, BASF-a, Titan cementare Kosjerić i kompanija Grafix, Kefo, Sigma, Zlatiborac i Traco. Kampanji su se donacijom priključili i istaknuti pojedinci – Alek Kavčić, Miloš Biković i akademik Nenad Kostić, kao i mnogi drugi.

Kao tim koji duboko saoseća sa direktnim i indirektnim žrtvama tragedije, Festival nauke će zajedno sa Mrežom za psihološku podršku u toku manifestacije u prostoru Sajma organizovati i radionice za đake, nastavni kadar i roditelje.

Kontakt: donacije@festivalnauke.org

Mala zona

Mala zona, posvećena je deci uzrasta od 5 do 11 godina ali svi vole da ovde zavire i uživaju u eksperimentima. Ovde će mališani imati priliku da iskažu svoju kreativnost i radoznalost kroz radionice o svemiru i planetama koje bi mogli jednog dana da naselimo, da saznaju kako je biti arheolog i šta nam je za to sve neophodno, izučavaće svetlosne pojave, baviti se ekologijom i reciklažom, slagati kockice, gledati pod mikroskope i podstaći će vas da izvodite prave naučne eksperimente u kućnim uslovima.

Naučni kuvar za decu i roditelje

Zorana Kurbalija Novičić, naučnica i naučni komunikator
Science Market, Švedska

Kako je izgledala prva čokolada? Ni nalik na čokoladi koju danas koristimo! Od gorkog toplog napitka do slatke poslastice, čokolada je prešla je dugačak put do nas i vekovima menjala svoje oblike. O svemu tome govorićemo ti uz mnogo praktičnog rada – vreme je da zasučeš rukave i sa nama se upustiš u najslađu naučno-kulinarsku radionicu. Uz sve to, saznaj u čemu se razlikuju tamna, bela i mlečna čokolada, a potom i napravi onu koju najviše voliš!

Neizostavan u našim omiljenim receptima, kvasac može veoma lako da se napravi kod kuće! Potrebno je samo da mu posvetiš malo pažnje, brige i ljubavi. A on će ti uzvratiti tako što će tvoja omiljena peciva učiniti još ukusnijim! Pridruži nam se i otkrij na koje sve načine možeš da se pobrineš za ovog kućnog, ili bolje rečeno, kuhinjskog ljubimca. Za sam kraj, spremili smo ti pravi mali edukativni poklon koji ćeš moći da poneseš sa sobom ili ga pokloniš dalje!

Vinčanci za najmlađe

Institut za nuklearne nauke Vinča – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu

Zavrni rukave i uradi sa nama jednostavne hemijske eksperimente, a mi ćemo ti pokazati fantastične eksperimente sa vatrom! Uđi u čudesni svet grafena, materijala koji je hiljadu puta tanji od lista papira, a dvesta puta jači od čelika i saznaj kako da se odbraniš od elektromagnetnog zračenja koje je svuda oko nas! Znamo da voliš da jedeš slatko ali ovde ćeš naučiti zašto šećeri imaju izuzetno opasnu stranu i koliko treba da ih konzumiramo.

Na talasima nauke

Javni akvarijum i tropikarijum „Aquaria Life“

Pripremi se za podvodnu avantura koju ćeš dugo pamtiti! Na talasima nauke vodimo te do dalekih mora i okeana, gde ćemo te upoznati sa stanovnicima modrih dubina na različitim meridijanima. Uz to, upoznaj vodeni svet naše zemlje, istraži izvorišta, reke i jezera, saznaj ko sve tu živi i sa kakvim se problemima suočava. Pokazaćemo ti koliko su bogati vodeni svetovi i zbog čega nam je stalo da sačuvamo njihovu raznolikost!

 

Izazovi um!

Udruženje građana UčenIQ i Mensa Srbije

Ukoliko već nisi, krajnje je vreme da se upoznaš sa najrazličitijim moćima svog uma, a mi smo tu da ti pomognemo i ukažemo na njegove neverovatne potencijale. Oprobaj se u programiranju različitih robota, poigraj se sa elektricitetom i magnetizmom, istraži najrazličitije mogućnosti 3D štampe, zapiši svoje ideje 3D olovkom… Izazova je više nego dovoljno, zato se upusti u istraživanje razigranog uma!

Putovanje do ivice svemira

Edukativni centar Čupoglavci

Kako se svemir širi? Šta je raketa, a šta orbita? I kako se pravi prvo, a zbog čega nam je važno ovo drugo? Da li je moguće napraviti raketu uz pomoć slamčice i istražiti Mesec uz pomoć sastojaka iz kuhinje? I kako mališanima objasniti kretanje Sunca uz pomoć dve najobičnije lopte? Čupoglavci imaju odgovore na sva ova, ali i mnoga druga pitanja! Pridruži im se i otisni se na putovanje svemirom kroz interaktivne, zabavne radionice posebno osmišljene za dečji uzrast i njihovu radoznali um.

Carstvo kockica i neobičnih loptica

Lego klub Legija

Tvoj omiljeni Lego-kutak za novo doba priprema sasvim novo ruho! Prikazaćemo ti avanturu zvanu Lego Great Ball Contraption, ceo jedan svet izgrađen od lego kockica koji poput bagera prebacuje loptice iz jednog modula u drugi! Uz to, čeka te i nezaboravno igralište sa kockicama uz koje su odrastale brojne generacije, sa neverovatnim kombinacijama, idejama i rešenjima koja oduzimaju dah kako mališanima, tako i starijim radoznalcima.

Odlaže se Festival nauke

Festival nauke, čije je održavanje planirano od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, odlaže se zbog tragičnih događaja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Novi termin održavanja biće naknadno objavljen. Tim Festivala nauke duboko saoseća sa porodicama nastradalih.