Skip to content Skip to footer

Festival nauke, koji je otkazan dan pred otvaranje zbog tragičnih događaja u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar, poziva srpske i inostrane kompanije koje posluju u Srbiji, kao i istaknute pojedince, da se uključe u organizaciju, kako bi se manifestacija održala od 17. do 19. maja besplatno za đake iz cele Srbije.

„U vremenima krize prvenstveno treba negovati empatiju, zajedništvo i pružiti podršku najranjivijim društvenim grupama – deci, kao i nastavnicama i obrazovnom sistemu koji su duboko pogođeni ovim tragičnim događajem. Festival nauke vidimo kao sigurnu luku u predstojećim danima i nedeljama – u kome deca, roditelji, nastavnici i profesionalci iz brojnih oblasti mogu zajedno razgovarati o aktuelnim ali i svim životnim temama, posavetovati se sa stručnim licima i učiti o prirodi i društvu i“, rekla je Ana Petrović, direktorka Festivala nauke. Prema njenim rečima, da bi se Festival nauke održao besplatno za sve učenike i roditelje, neophodna je pomoć u vidu finansijske donacije koja bi pokrila osnovne troškove produkcije. Pola novca je već sakupljeno, oko 4 miliona dinara, uz pomoć donacija Beogradskog sajma kao koorganizatora i velike podrške Festivalu, Lagune, BASF-a, Titan cementare Kosjerić i kompanija Grafix, Kefo, Sigma, Zlatiborac i Traco. Kampanji su se donacijom priključili i istaknuti pojedinci – Alek Kavčić, Miloš Biković i akademik Nenad Kostić, kao i mnogi drugi.

Kao tim koji duboko saoseća sa direktnim i indirektnim žrtvama tragedije, Festival nauke će zajedno sa Mrežom za psihološku podršku u toku manifestacije u prostoru Sajma organizovati i radionice za đake, nastavni kadar i roditelje.

Kontakt: donacije@festivalnauke.org

Ekspertinejdžeri

Ništa ne može da ti popravi dan kao druženje sa našim radoznalcima iz cele Srbije, čiji umove rade brzinom svetlosti, a spretne ruke užurbano grade neki bolji svet budućnosti. Ekspertinejdžeri će te izazvati na niz naučnih izazova, pokazaće ti šta je sve moguće uz malo nauke i tinejdžerskog entuzijazma i nateraće niz revolucionarnih ideja da se poigraju sa tvojim moždanim vijugama. Spremi se da upoznaš najbolje ambasadore Srbije – naše mlade ambasadore nauke!

Počelo je (Novo doba)!

Matematička gimnazija Beograd, Sekcija primenjene fizike i elektronike

Da li mašine mogu da prepoznaju emocije? Možemo li da kontrolišemo robote na daljinu? A da li senzori mogu da nas povedu daleko van domašaja naših čula? Za sada ćemo ti reći da su svi odgovori na ova pitanja potvrdni, a ukoliko te zanima šta se krije iza njih i želiš da sa nama vršiš različite oglede i spremiš se za napredne korake robotike, pridruži nam se. Čekamo te u Novom dobu!

Tolstojevi kosači

DDD tim učenika i nastavnika OŠ „Siniša Janić“ i OŠ „8.oktobar“, Vlasotince

„Čovek je kao razlomak, čiji je brojilac ono što on jeste, a imenilac ono što misli o sebi. Što je imenilac veći, razlomak mora biti manji.“ Tako je govorio Lav Nikolajevič Tolstoj, koga znaš kao čuvenog pisca, ali mi ćemo ti pokazati njegovu drugu stranu. Ovaj ruski velikan osnivač je brojnih škola za decu sa sela, a predavao je i matematiku, fiziku i istoriju, govorio je čak četrnaest jezika, uključujući i srpski… Približi nam se, a mi ćemo ti približiti njegov lik i delo na sasvim drugačiji način!

Ovo smete da radite kod kuće

Sredja škola „Kosta Cukić“, Beograd

Bilo da se rade u laboratoriji, učionici ili kod kuće, ovi naučni eksperimenti su sasvim bezbedni za sve, a uz to mogu da se izvedu uz materijale koje svakodnevno koristimo. Daćemo ti ideju kako ti možeš da zablistaš na času fizike ili hemije dok učite novu lekciju. Ali oprezno! Jedno upozorenje je ipak tu – ukoliko se upustiš u ovu naučnu avanturu možda se mnogo dobro provedeš, a uz to i naučiš nešto novo. Zato nam se pridruži i zapisuj korake, pa onda sve ove uzbudljive eksperimente ponovi zajedno sa drugarima, jer (naučna) zabava je mnogo veća kada je deliš sa nekim!

Planeta mora biti zdrava

Gimnazija „Svetozar Marković“, Novi Sad

Sada već i vrapci na grani znaju koliko je važno da budemo zdravi mi, ali i naša planeta. Zbog toga smo uradili brojna istraživanja na temu zagađenja Zemlje i spremamo se da ti predstavimo rezultate kroz niz interaktivnih eksperimenata! Saznaj kako da izmeriš brzinu vetra anemometrom i šta može da ti pomogne pri merenju vlažnosti vazduha. Pokazaćemo ti kako da od jednostavnih materijala napraviš prečišćivač vazduha, kao i prečišćivač vode. A ukoliko ti zafali igre, uvek možeš da isprobaš našu interaktivnu video-igricu „Spasimo Zemlju“.

Od milivata do gigavata

Gimnazija „Sveti Sava“, Požega

Da li se energija može dobiti okretanjem točkova bicikla? I kako se mehanička energija pretvara u električnu? Perpetuum mobile je nešto što već dve decenije zaokupljuje pažnju različitih generacija naših učenika i mislimo da smo na pravom putu. Zato nam se pridruži i ti – osim što ćemo ti pokazati najrazličitije prototipe na kojima radimo, otkrićemo ti i neke važne lekcije, alternativne savete i najnovije vesti iz sveta energije!

Nebeska poezija

Osnovna škola „Dule Karaklajić“, Lazarevac

Mi smo pripremili note kojim odjekuje univerzum, tu je i beskrajan podijum, a na tebi je samo da nam se pridružiš najzabavnijoj svemirskoj igranci. Uz pomoć slatkiša provešćemo te kroz mesečeve faze. Pokazaćemo ti kako da napraviš sazvežđe na plafonu sobe uz pomoć tegle i telefona. A sve to kako bismo ti preneli astronomske lekcije o neprekidnom kretanju koje se dešava oko nas i sa kojim, već duže vreme, nauka ide u korak. Čik probaj da nas stigneš!

Geografija od A do Š

Osnovna škola „Svetozar Miletić“, Zemun

Da li znaš kako izgleda nema karta i šta je to indukcioni globus? Može li se simulirati vulkanska erupcija? Kako uopšte nastaje vremenska prognoza? Potrudićemo se da ti ovaj čas geografije bude što zabavniji i interaktivniji, a na tebi je samo da postavljaš što više pitanja i beležiš naše odgovore. Jer, na kraju ove avanture, očekuje te uzbudljivi kviz znanja!

Biciklom protiv klimatskih promena

Osnovna i srednja škola sa domom učenika „Petro Kuzmjak“, Ruski Krstur

 

Zavrti pedale, volan u ruke, a naš generator dvotočkaš pobrinuće se za proizvodnju struje dovoljnu da napuniš svoj telefon! Svima dostupan, ovaj model biciklo-generatora tu je da nas podstakne na razmišljanje o izvorima i potrošačima energije, o održivosti i budućnosti. A kada ti bude dosta vožnje, pokazaćemo ti koje su dobre strane fizičke aktivnosti i koliko je ona važna za naše zdravlje.

Naučni lavirint

Prva beogradska gimnazija

Mućni glavom i nauči trikove sa kartama koristeći matematiku. Saznaj kako se lampice koje koristimo za ukrašavanje jelke mogu koristiti u svrhu šifrovanog prenosa poruka. Svi znamo koliko je vazduh oko nas zagađen, ali da li znaš da i sam možeš da napraviš sistem koji putem vibracija utvrđuje nivo zagađenja? I to veoma lako, a mi ćemo ti pokazati kako!

Nauka bez prestanka

Naučne reprezentacije iz celog sveta stižu u Beograd samo da bi, udruženim snagama, pokazali sasvim novo, sveže i zabavno lice nauke.

Ekspertinejdžeri

Ekspertinejdžeri će te izazvati na niz naučnih izazova, pokazaće ti šta je sve moguće uz malo nauke i tinejdžerskog entuzijazma i nateraće niz revolucionarnih ideja da se poigraju sa tvojim moždanim vijugama. 

Naučno-fantastična bina

Biće eksplozivno, svakako zabavno, pomalo neverovatno i više nego zanimljivo. Najbolji saveti za razotkrivanje mitova uz neizbežan prstohvat nauke!

Odlaže se Festival nauke

Festival nauke, čije je održavanje planirano od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, odlaže se zbog tragičnih događaja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Novi termin održavanja biće naknadno objavljen. Tim Festivala nauke duboko saoseća sa porodicama nastradalih.