Skip to content Skip to footer

Program naučnog piknika

Na Naučnom pikniku 17. i 18. maja predstavićemo naučne priče kroz interaktivne postavke, radionice i igraonice koje pripremamo sa saradnicima sa fakulteta, instituta i nevladinih organizacija, a prvenstveno sa domaćinima, Šumarskim fakultetom beogradskog univerziteta. 

Svi programi traju od 11 do 19h, osim programa na bini koji imaju svoju satnicu. Ulaz je besplatan.

PRIRODA SE BRANI ZNANJEM

Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu
Uzrast: 7+
Tip sadržaja: interaktivne postavke i radionice

Zemljište i voda kao osnova života

Zemljišta i vode su najvrednije što nam je priroda dala. A da li znate kako da ih zaštitimo?! Biljke i njihov korenov sistem će nam u tome pomoći, a mi ćemo vam pokazati kako. Saznaćete i kako se reguliše rečni tok i time nas štiti od poplava, danas, kada klimatske promene menjaju naše okruženje.

Ko živi na i u drveću

Ovde ćemo učiti o biodiverzitetu! O brojnim stanovnicima koji prave svoja skloništa unutar samog drveta ili u krošnjama i  to na najrazličitije načine. Ovo je pravi mali megalopolis u kome svako ima svoje mesto i zadatak.

Istorija urezana u drvo

Verovali ili ne, prvi četinari su nastali u mezozoiku, a lišćari u periodu tokom prvog ledenog doba. Merenjem godova ćemo videti kroz kakve periode i klimatske promene je drvo prolazilo tokom života. Brojaćemo godove i proceniti starost stabla. Svemu ovome nas uči dendrohronologija!

 Odgonetni tajne drveta

Po čemu se drveće razlikuje i zašto se samo određeno koristi u proizvodnji nameštaja. Šta naš drveni sto i stolicu čini posebnim? Da li znate da se moćna i stabilna struktura može stvoriti od izuzetno sitnih elemenata?! Da li ste spremni da prošetate po našem fakirskom tepihu!?

Centar za promociju nauke

KLIMATSKA PRVA POMOĆ
Uzrast: 7+ Tip sadržaja: radionica

Ako imate samo jedan ranac i kartu za putovanje pravo u 2057. godinu, šta biste prvo spakovali? 
Mi smo već razmišljali o ovoj temi i odlučili da vam olakšamo – spremili smo torbe za sve putnike, kao i stvari bez kojih će svakodnevni  život u budućnosti biti nezamisliv. To su kabanice, čizme za kišu, kreme za sunčanje, lekovi za opekotine… Zajedno ćemo se pakovati i u isto vreme otkrivati efekte koje klimatske promene imaju na našu više nego blisku budućnosti. Pridružite nam se, polazimo za tri, dva, jedan…

ŠUMA.net

YETTEL  – Partner manifestacije
Uzrast: 7+
Tip sadržaja: izložba

Nema potrebe da zamišljate svet u kome šume šapuću svoje tajne, gde biljke pričaju priču o životu i preživljavanju. Mi u takvom svetu živimo!

Po svemu sudeći, milionima godina pre mobilnih telefona, interneta i društvenih mreža nastao je WOOD WIDE WEB, podzemna mreža gljivica koja povezuje šumu u jedinstvenu zajednicu u kojoj stabla prenose informacije o dostupnosti resursa i brinu jedna o drugima, baš kao što naši roditelji brinu o nama! Tu priča o komunikaciji biljaka tek počinje: shvatićeš da miris pokošene trave u sebi nosi posebnu poruku i da neke biljke kada su u nevolji u pomoć mogu pozvati čak i insekte. Zanemećeš pred rezultatima savremenih eksperimenata koji su pokazali da su biljke u stanju da emituju i ultrazvuk!

Yettel će ti pomoći da se upoznaš sa svim tim čudesnim, biljnim jezicima, koji smo tek počeli da otkrivamo i sa neverovatnom teorijom o šumskoj mreži.

POTRAGA ZA LESNIKOM

Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu – Grupa za pedagogiju
Uzrast: 10+
Tip sadržaja: društvena igra

Zaboravljene priče govore o Lesniku – gospodaru šume, zaštitniku biljaka i životinja. Kada je Lesnik na straži, sva priroda buja, ali kada zaspi zimskim snom vreme postane varljivo i nepogode su na pomolu. Tek poneki odvažni istraživač kog put nanese dovoljno duboko u drevne šume uspe da Lesnika sretne i zna da on zaista postoji. Takvi istraživači znaju i jednu zabrinjavajuću činjenicu – da se ove godine Lesnik nije probudio iz zimskog sna.

Pridružite nam se akcionoj igri uloga i orijentacije – u Potrazi za Lesnikom! Tragovima stare bajalice, sprijateljićemo se sa životinjama Arboretuma, odbraniti drveće i biljke od požara i utkati u šumu svoj trag u nadi da će nas Lesnik prepoznati kao prijatelje i odazvati nam se. 

Igra traje 30 minuta i okuplja 15 igrača. Za učešće u igri možete se prijaviti na samom Naučnom pikniku, na info-pultu Odeljenja za pedagogiju FIlozofskog fakulteta.

ŠETNJA PO PLANETI

Centar za ekološki menadžment i održivi razvoj Fakulteta organizacionih nauka
Uzrast: 7+
Tip sadržaja: VR avantura

Da li biste voleli da posetite sva mesta na planeti Zemlji, ali još uvek niste našli odgovarajuću turističku agenciju? Ako želite da hodate dnom okeana, popnete se na najviše planine, pešačite Amazonskim šumama – javite se našoj virtuelnoj agenciji! Na postavci Centra za ekološki menadžment i održivi razvoj Fakulteta organizacionih nauka, Univerziteta u Beogradu, moći ćete da posetite svaki ekosistem i naučite više o njegovoj ugroženosti usled klimatskih promene.

IZAZOVI UM!

Udruženje građana UčenIQ i Mensa Srbije
Uzrast: 5+
Tip sadržaja: radionica

Mi smo spremili robotiće pčelice i niz ekoloških zadataka, a na vama je samo da nam izađete na crtu! 

Napravite svoje prve kodove, naučite kako se razvrstava otpad, ali i kako se pravilno reciklira, upoznajte zajednice koje naseljavaju livade i mora. Pustite mališane da sami savladaju prve programerske korake, a potom i upoznaju zelene robotske modele koje su izradili njihovi vršnjaci iz cele Srbije.

ČUDESNI SVET U KAPI VODE

Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju
Uzrast: 14+
Tip sadržaja: interaktivna prezentacija

 

 

Znate li šta se sve krije u kapi vode? Mi znamo. I možemo vam reći, to je zaista jedan čudesni svet.

Voda je izvor života i njegov osnovni pokretač, a vodeni ekosistemi čuvaju upravo ovaj dragoceni resurs. U njima žive različiti organizmi, mikroogranizmi, vodene biljke, vodene životinje… Na osnovu ovih stanovnika vodenih ekosistema, mi biolozi, uz pomoć naših kolega hemičara koji mogu da zavire još dublje do nivoa molekula, zajedno možemo da otkrijemo kakav je status ovih ekosistema. Kada kažemo status, mislimo na bogatstvo diverzitata i kvalitetne, čiste vode u njima svima nama tako dragocene.

I ne samo to. Mi sada možemo da otkrijemo te organizme i iz samo jedne kapi vode. Dobro, ne baš kapi, ali uzroka vode… i iz njega otkrijemo koji organizmi tu žive i ostavljaju svoju DNK. A onda, zahvaljući tim novim veštinama još brže dođemo do dragocnih odgovara. Kakva je voda u kojoj se kupamo, pecamo, kojom navodnjavamo naše njive…

Dođite da zajedno sa nama zavirite u kap vode!

PODZEMNI SVETOVI NA DLANU

Akademski speleološko-alpinistički klub, Beograd
Uzrast: 5+
Tip sadržaja: interaktivna prezentacija i radionica

Pećine i jame… Beskrajni, mračni, vlažni, hladni, a opet na svoj način fantastični podzemni prolazi dostupni su samo najhrabrijima. Neustrašivi avanturisti iz Akademskog speleološko-alpinističkog kluba uliće vam samopouzdanje u istraživanju! Od njih možete čuti mnogo toga o poslednjim neistraženim delovima planete, o kraškim procesima, tajnama koje krije pećinski nakit i kako se pomoću njega rekonstruišu klimatske promene u vreme kada je nastao.

A da bi se istražili ovi teško dostupni podzemni objekti, potrebna nam je specijalna speleološka oprema koju ćete lično moći da isprobate uz pomoć naših speleologa.

GOVORI SVE ŠTO JE ŽIVO, KOMUNICIRA SVAKI NIVO!

Centar za naučno-istraživački rad studenata Biološkog fakulteta
Uzrast: 7+
Tip sadržaja: interaktivna postavka

Komunikacija se odvija između svih živih bića, od mikroorganizama do složenih organizama poput biljaka i životinja. Ova sposobnost omogućava razmenu informacija između istih i različitih vrsta.

Saznajte kako ćelije organizama različitih nivoa složenosti komuniciraju među sobom i šta se to dešava u bakterijama, biljkama i životinjama prilikom izlaganja stresu. Pokušaćemo da vas inspirišemo da razmišljate o odnosu prema prirodi, o odgovornosti prema drugim živim bićima i načinima na koje svi mi možemo bolje razumeti i poštovati svet oko sebe. Sva smo međusobno povezana i zavisimo jedni od drugih.

Hajde onda da postanemo odgovorni i savesni stanovnici planete Zemlje.

SPAS ZA SVE NAS

MUP Republike Srbije – Sektor za vanredne situacije
Uzrast: 7+
Tip sadržaja: interaktivna prezentacija

Vanredne situacije ne zahtevaju nimalo vanredne veštine, ali zahtevaju znanja koja u ključnim trenucima mogu da spasu mnoge živote!

Saznajte šta prvo treba da radite ukoliko primetite požar u šumi ili u gradu, kako najbolje možete da pomognete i drugima i sebi, kao i da zaštitite one koje su najugroženiji. Kroz niz interaktivnih aktivnosti i pokaznih vežbi namenjenih za najmlađe, ali i starije posetioce piknika, daćemo vam savete koji život znače.

SVAKA LIMENKA SE RAČUNA

Ball Packaging Europe – Svaka limenka se računa
Uzrast: 7+
Tip sadržaja: interaktivna prezentacija

Da li ste znali da limenke naših omiljenih napitaka mogu da se recikliraju nebrojeno mnogo puta i produže životni vek, umesto da zagađuju životnu sredinu. Procenat reciklaže aluminijumskih limenki u Evropi je 75% – što nije loše. Ali to i dalje nije dovoljno dobro, i ne postoji razog da taj procenat ne bude 100%.

Hajde da zajedno radimo na tome. Vi reciklirajte, a mi ćemo vam se odužiti kroz naš depozitni sistem za reciklažu. Naučite kako! Pridružite se našim promoterkama i promoterima i saznajte zašto se baš svaka limenka računa!

EKO BIOSKOP

National Geographic
Uzrast: 7+
Tip sadržaja: projekcije ekoloških filmova

Naš jedinstveni šumski bioskop radi samo za vas! Udobno se smestite i pogledajte neke od ostvarenja koja am dolaze iz čuvene National Geographic produkcije. Upoznaćemo vas sa neverovatnim kraljicama životinjskog carstva, približićemo vam svet pravih heroja koji dolaze sa Mediterana, ali i zaviriti tamo gde vladaju legendarne otrovnice. Pokazaćemo vam sa čim se sve suočavaju fotografi divljeg sveta, a koje izazove moraju da savladaju neustrašivi slobodni planinari.

Za ovaj bioskop ne trebaju vam ulaznice, a umesto kokica ponesite samo malo radoznalosti i znatiželje.

17.5.2024

početak / trajanje / naslov
 • 11:00 / 0:44 / Planeta ili plastika – Heroji Mediterana
 • 12:00 / 0:47 / KRALJICE – 1: KRALJICE
 • 13:00 / 0:41 / KRALJICE – 2. epizoda
 • 14:00 / 0:46 / KRALJICE – 3. epizoda
 • 15:00 / 1:34 / Slobodno penjanje
 • 17:00 / 0:37 / Tajne hobotnice 1
 • 18:00 / 0:41 / Tajne hobotnice 2

18.5.2024

početak / trajanje / naslov
 • 11:00 / 0:44 / Svet slonova
 • 12:00 / 0:41 / Tajne hobotnice 3
 • 13:00 / 0:42 / Dan planete Zemlje – 11: Foto Arka
 • 14:00 / 0:42 / Dan planete Zemlje – 12: Foto Arka
 • 15:00 / 0:42 / Dan planete Zemlje – 19: Foto Arka
 • 16:00 / 0:44 / Evropa odozgo – 7. epizoda/SRB
 • 17:00 / 0:44 / Evropa odozgo – 8. epizoda/BLG
 • 18:00 / 0:44 / Dinosaurusi – 5. epizoda

SPASIMO BEOGRADSKI AKVARIJUM I TROPIKARIJUM

Javni akvarijum i tropikarijum, Beograd
Uzrast: 7+
Tip sadržaja: interaktivna prezentacija

Nije uvek neophodno da otploviš do dalekih mora i tropskih šuma, ako želiš da upoznaš njihove nesvakidašnje stanovnike. Oni žive u Beogradskom akvarijumu i tropikarijumu, a sa nama su i na pikniku!

Duboko ispod površine mora i reka žive naši drugari koji te pozivaju u svoj svet! Od druženja sa njima, preko upoznavanja sa ronilačkom opremom i projekcija „podvodnih filmova“, do ispitivanja hemijskog sastava vode, otkrivamo ti sve tajne najuzbudljvijeg akvarijuma i tropikarijuma u gradu!

TAJNE NAŠEG SRCA

Edukativni centar Čupoglavci
Uzrast: 5+
Tip sadržaja: radionica

Znamo da naše srce kuca, ali kako to radi? Kako pumpa krv, gde ona dalje ide i kakve sve to veze ima sa našim pulsom? 

Istražite naše trodimenzionalno srce (koje smo napravili od materijala koje svi imamo kod kuće!) i dobićete odgovore na sva ova, ali i mnoga druga pitanja! Uz to, pokazaćemo vam kako se od reciklažnih materijala može napraviti stetoskop, a oni najznatiželjniji moći će da vide koliko krvi naše srce pumpa u minuti.

SA KIME SVE DELIMO ŽIVOTNU SREDINU?

Biološko istraživačko društvo „Josif Pančić“
Uzrast: 7+
Tip sadržaja: interaktivna prezentacija

Brzo, brzo, ko može da nabroji najmanje tri razlike između urbanih i divljih ekosistema? Možda se sada pitate zašto ih uopšte upoređujemo, ali na taj način samo bolje i više učimo jedni o drugima i o tome koliko su i jedni i drugi ekosistemi važni za našu planetu. Razgovaraćemo o različitim životnim zajednicama, kao i nekim posve drugačijim ekosistemima, pričaćemo o tome zašto je važno čuvati sve vrste i ponašati se solidarno prema onima koji su ugroženi. Baš kao što želimo solidarno društvo, takvu solidarnost treba da pokažemo i u prirodi!

KLIMATSKE PROMENE I BIODIVERZITET

Centar za promociju nauke
Uzrast: 10+
Tip sadržaja: izložba

Ova izložba povezuje borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta i ima za cilj podizanje svesti građana, a naročito značaju upoznavanja i identifikovanja zaštićenih
vrsta na teritoriji Srbije. Izložba predstavlja javnosti različite globalne posledice klimatskih promena (topljenje polarnih ledenih kapa, porast temperature i acidifikaciju mora, klimatske ekstreme poput požara) sa direktnim uticajem na biološku raznovrsnost, ali i invazivne vrste, visokoplaninska staništa, vlažna staništa i biodiverzitet gradova, nudeći odgovore na pitanje kako doprineti očuvanju biodiverziteta. Izložba je upotpunjena interaktivnim eksponatima.

MOLEKULSKE ALIJANSE ZA ODRŽIVU BUDUĆNOST

Fakultet za fizičku hemiju, Univerzitet u Beogradu
Uzrast: 6+
Tip sadržaja: interaktivna prezentacija

Neki savezi su naprosto jači od drugih, naročito kada se saveznici udruže sa plemenitom misijom kao što je zelenija i zdravija budućnost za sve nas. Baš takve saveze predstavljamo vam ovom prilikom, a iznenadićete se kada shvatite ko ih sve čini. 

Kroz niz jednostavnih eksperimenata pokazaćemo vam ko se sve u prirodi okupio oko misije filtriranja vode, kako bismo sačuvali naš najdragoceniji resurs, otkrićemo vam zašto je gvožđe odjednom odlučilo da se ponaša kao katalizator – na čemu smo mu zahvalni – i nateraćemo vas da razmišljate o potencijalima mikrobnih gorivnih ćelija. Sve to zajedno inspirisaće vas da prihvatite neka od održivih rešenja i pomognete nam u borbu za što bolju životnu sredinu svih nas.

NAUČNA BINA
EKSPLODIRAJUĆA OTKRIĆA

17. i 18. maj
u 12, 15 i 18 časova

Eksplodirajuća otkrića su interaktivni naučni šou program koji je naš Milan Popović u poslednjih 10 godina izveo nekoliko stotina puta u sedam zemalja! Videćeš neke od najatraktivnijih naučnih demonstracija i čućeš najluđe naučne priče o otkrićima, incidentima i prirodnim fenomenima. Pričaćemo o nastanku svemira, otkrićemo šta povezuje kokice, eksploziju vulkana i Vrisak Edvarda Munka, a sveće i brašno ćemo početi da gledamo nekim sasvim drugim očima.

Mašta će da ti eksplodira. Zapalićemo ti radoznalost. Izgorećeš od uzbuđenja.

 

 

NAUČNA BINA
SA DRVEĆEM NA TI

Petak, 17. maj
u 13 časova

Osim što čine planetu zelenijom, daju nam kiseonik i debelu hladovinu tokom vrelih dana, da li ste znali da drveća mogu i da osećaju? Ne samo to, već o svemu tome mogu i da komuniciraju i to često uspešnije od ljudi! Peter Voleben je istražio tajni život naših zelenih prijatelja, otkrio njihove različite supermoći i brojne druge zanimljivosti koje je sačuvao u planetarno popularnim knjigama „Tajni život drveća“ i „Moć drveća“, u izdanju Lagune. O njima će govoriti dr Jelena Savić sa Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Univerziteta u Beogradu. Pridružite nam se!

 

NAUČNA BINA
URNEBESNA NAUKA

Subota, 18. maj
u 13 časova

Tri urnebesna školska predmeta, tri fascinantne prirodne nauke i bezbroj uzbudljivih eksperimenata! Andreja Leskovac i Branko Stevanović predstaviće vam svoja nagrađivana izdanja „Urnebesna fizika“, „Urnebesna biologija“ i „Urnebesna hemija“ uz pomoć kojih su prirodne nauke postale još zanimljivije. Spremite se za inspirativne razgovore, poneko iznenađenje i eksperimente koje možete da ponovite kod kuće. 

Ovakvo predstavljanje knjiga još niste doživeli!

 

Odlaže se Festival nauke

Festival nauke, čije je održavanje planirano od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu, odlaže se zbog tragičnih događaja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“. Novi termin održavanja biće naknadno objavljen. Tim Festivala nauke duboko saoseća sa porodicama nastradalih.